FőoldalTesztekSminkekKöröm DesignInspirációKapcsolat

2012. március 12., hétfő

Hétköznapi Bakik - Rúzs

A Lime Crime határozottan nem riad vissza a színektől (Forrás: juliapetit.com)

Egy ideje már gondolkodom azon, hogy el kéne indítanom egy úgymond "sminkbakis" sorozatot. Nem, nem szeretnék egy nagyon lényegre törő, pontokba szedett "mit szabad, mit nem" posztot, amivel kötelezően követendő példát akarok statuálni. Sokkal inkább szeretném a véleményemet, meglátásaimat, tanácsaimat megírni ezekben a posztokban, és szeretnék kitérni itt minden szépségápolással kapcsolatos hibára, ami egy embernek eszébe juthat. Szerintem sokatokban már felmerültek kérdések, mikor a metrón ülve megláttatok egy valami eszméletlenül ízléstelen sminkkel és ruhával rendelkező egyént, hogy ugyan hogy a fenébe volt képes ezt felkenni magára, vagy miért nem veszi észre, hogy ez a haj/ruha/smink stb. otrombán áll rajta? Velem ez számtalanszor előfordul. Sőt, sokszor odáig megyek, hogy elgondolkodom, vajon ha én sminkelném ki és válogatnám ki a ruháit, hogyan festene ez az illető? Vajon hogy nézne ki, ha egyáltalán ki lenne sminkelve? Azt hiszem, ezek mindenki számára ismerős kérdések. :)

A múlt héten egyik nap vérvörös rúzzsal mentem suliba, tök véletlenül esett erre a választásom, nem is voltam tudatában annak, hogy nőnap volt. Igazából én gyakran nyúlok a rikítóbb, élénkebb rúzsok felé, ilyenkor vagy a dicséreteket kapom, vagy azokat a furcsa tekinteteket, amikből annyira jól le lehet olvasni a kérdést: "Úristen, komolyan vörös/pink/lila rúzs van rajta?" Nem tagadom, imádom mikor ezeket látom a lányok arcán, mert tudom, hogy velük ellentétben én bármilyen színt feltehetek a számra, jól fog állni és jól fogom érezni magam benne. Mielőtt ezt bárki félreértené: nem, nem beképzeltségből mondom, és nem, nem nézek le senkit. Sajnos mindenkinek tudnia kell a szomorú tényt, hogy NEM MINDENKINEK ÁLLNAK JÓL A RIKÍTÓ SZÍNEK! Kész, kimondtam... Ez az igazság. Ahány ember, annyi arc és annyi vonás. Úristen, hányszor láttam már idősebb nőket összekenve mindenféle sminkkel, a "borzalmas vöröstől" kezdve, a "rettentő kék" szemhéjpúderig (mindannyiunk rémálma) minden az arcukon volt. Nemrégiben pedig élőben tapasztalhattam meg, hogy attól, hogy valaki megengedheti magának a 20 000 Ft-os "márnit", még sminkelésben van mit bőven tanulnia, és nem feltétlenül kell meghempergőznie egy lavórnyi Skittles-ben, hogy jól nézzen ki.
És amitől mindig kiver a víz...FEHÉR SZÁJ!! Egyszerűen fúj, fúj, távozz Sátán!! Komolyan, ennél előnytelenebb semmi nincs, mint a fehér száj! Volt már dolgom, mikor a modell alany semmilyen rúzst nem kért a szájára, csak korrektort meg szájfényt, hogy olyan "természetes" bőr színű legyen az ajka. Sőt, egy ismerősöm kifejezetten utálja az ajkának természetes rózsaszínes árnyalatát, és folyamatosan gyöngyházfényű Labelloval próbálja elfedni azt. Én meg csak nézek leesett állal, hogy miért?? Mi baj van azzal, ha természetes rózsaszínes az ajkad? Testszínű meg úgy is lehet valami, hogy nem rakunk rá hullafehér korrektort, hanem megtaláljuk az egyensúlyt a kettő között.

Na de visszatérve az erős színekre. Ez teljesen olyan, mint az öltözködés.  Valakinek baromi jól áll egy bizonyos fazonú ruha, valakinek meg egyáltalán nem. Tehát hiába irigykedünk a modellek ajkain látható élénk színekre, ahhoz, hogy ugyanaz a szín nekünk is jól álljon megfelelő arcberendezés, bőrszín és magabiztosság kell. Igen a magabiztosság is elengedhetetlen. Anélkül az egész nem ér semmit. Hiába áll jól az a szuper lila rúzs, amit a múltkor vettél, ha nem érzed "vele" jól magad, akkor az olyan, mintha meztelenül kiraknának egy focipályányi ember elé. Ha már a magabiztossággal gondok vannak, akkor nem is érdemes az egészbe belevágni.

Forrás: Tumblr


De mi van akkor ha még sem akarunk lemondani az élénk rúzsokról és valamilyen hordható formában akarjuk  őket? Erre is van megoldás.

  • Színezett ajakbalzsamok. Gondolok itt a Labello féle Star Fruits kollekcióra, amiben van epres, meggyes, sárkány gyümölcsös és grapefruitos változat is (Ez utóbbit sehol nem találom évek óta :( ). Ezek mindamellett, hogy hidratálnak, színt is visznek az ajkaknak. A meggyes változat remek alternatíva a vörös rúzsok helyett, két rétegben már elég szép színt ad, és nem vonzza oda úgy a tekintetet, mint egy égővörös rúzs.
  • Színezett, hidratáló rúzsok. 2012 tavaszán ez lesz a legmenőbb, ugyanis ötvözi az ajakápolók hidratáló hatását és a rúzsok vibráló színeit. Jó példa erre a Revlon Colorburst Lip Butterjei. (tesztek ITT, ITT, ITT és ITT) Még a L'Oréal is előrukkol hasonlókkal a közeljövőben ( L'Oréal Colour Riche Lip Balm, L'Oréal Caresse). A MaxFactornál pedig kb 1-2 éve jelentek meg az Xperience kollekción belül a Sheer Gloss Balm-ok, hasonló tulajdonságokkal. Ezek nagyon szépen építhetőek, két húzás már elegendő a majdnem teljes fedéshez, és biztos nem csinálnak senkiből sem bohócot.
  • Ajakfilcek. Használatuk eléggé nagy odafigyelést igényel ( az ajkakat érdemes előtte leradírozni pld.), ráadásul eléggé csúnyán kopnak le a tapasztalatom szerint, viszont pozitívum, hogy nagyon tartósak, és természetes hatásúak. Már szinte minden drogériás márkánál megtalálhatóak (Astor, Catrice, Essence, Rimmel is jön egy ilyennel hamarosan stb.) Érdemesebb olyat venni belőle, aminek a végén van kis ajakbalzsam, ezzel megakadályozhatjuk, hogy minél előbb kiszáradjon az ajakfilctől a szánk. Többféle színben kaphatóak.
  • Szájkontúrceruzák. Már szinte ugyanannyi színben megtalálhatóak, mint a rúzsok, és nem feltétlenül csak az ajkak kontúrozásának funkcióját láthatják el. Én gyakran használom rúzsként is őket. Előnye, hogy kis helyen is elfér, és bőven helyettesíti a matt rúzsokat. Visszafogott vörös ajkakat is lehet készíteni velük, a ceruzával nagyon könnyen lehet építeni a színt, egy kis ecsettel pedig könnyen elsatírozhatóak, így egyszerre elég, ha csak egy picit elsatírozzuk az ajkakon, utána szétoszlatható az ajkak többi részén. Én a legjobban a Catrice Precision Lip Linerjét imádom, de bármilyen más változat is megteszi.
  • Ajakszínezők. Ezek az úgymond "lipstain" -ek, amik általában folyékony állagúak. Már egy cseppnyi is természetes, pirospozsgás színt kölcsönöz mind az orcáknak, mind az ajkaknak. Ezekkel nagyon gyorsan, nagyon könnyen el lehet érni, hogy vérvörös ajkakat kapjunk, viszont könnyen lekopnak. Természetes hatás elérése érdekében a legjobb, ha valóban csak egy-két pöttynyit rakunk a megfelelő területre és azt az ujjbegyünkkel eloszlatjuk. Piros is, szép is, és természetes hatású is.
  • Mi van akkor, ha mindenképpen kell az a rikító pink rúzs, vagy a vérvörös árnyalatú változata? (Okai lehetnek: limitált kiadású (pld: MAC), vagy "nagyonnagyonnagyonkellmég hatudomhogynembiztoshogyjólfogállni") Ha nagyon kell, akkor nagyon kell, nincs mese. De meg kell tanulni a saját javunkra fordítani, mert annak nincs értelme, hogy a fiók mélyén kuksol az idők végezetéig, kihasználatlanul. Legjobban úgy tudjuk az előnyünkre fordítani, ha finoman, pár apró húzással, inkább beleütögetjük a színt az ajkunkba, mintsem vastagon végighúzzuk rajta, majd ecsettel/ujjunkkal (szigorúan tiszta kézzel!) óvatosan elkenjük a szánkon. Így a szín nem lesz olyan intenzív, de alapjában véve mégis ott van, használjuk, és nem vész kárba. Másik opció, ha az előbbinél kicsit erősebben (de nem izomból rányomva) végighúzzuk az ajkunkon a rúzst, majd egy zsebkendővel felitatjuk a felesleget. Minél többször csináljuk ezt, annál jobban fog halványodni a szín. Ezzel beállíthatjuk az optimális árnyalatot számunkra.
Azt mindenképpen még hozzá kell fűznöm, hogy rúzsokból is van MILLIÓ árnyalat, és a leginkább passzolót érdemes kiválasztani. Például vörös rúzsból is van kékesebb, rózsaszínesebb, narancsosabb, sötétebb, világosabb stb. Ha vöröset szeretnénk választani például (de ez igaz más színekre is), fontos eldönteni először, hogy milyen fedésű legyen? Erős? Közepes? Szinte átlátszó? Milyen finishű legyen? Matt? Fényes? Vizes? Csillogós? Bármilyet választasz, nagyon fontos, hogy a megfelelő színt találd el. 
De mi van, ha ez magadtól nem megy? A legegyszerűbb megoldás, ha egy szakembertől kérdezed meg. Én hülyeségnek tartom a mindenféle kis házi praktikákat, mert ezzel az ember nem tud egyértelmű döntést hozni a saját bőrszínéről, és még jobban összezavarodik. Egy kívülálló, főleg  sminkes szakember, aki (feltételezem) jól ismeri a bőrszíneket és bőrtípusokat, az könnyebben megállapítja, hogy NEKED mi áll a legjobban. Hiába ábrándozol matt, rikító magenta rúzsról, ha az egyszerűen az adottságaidból adódóan nem áll jól. Mert például lehet, hogy a magenta nagyon sápasztja a bőröd, vagy túl sárgának mutatja a fogaid. Viszont van a magentának különböző árnyalata, amik közül az egyik, lehet pont a te színed. Ilyenkor bemehetsz a Douglasba, vagy a MAC-be, ahol megkérheted az eladót, hogy mondja meg, szerinte melyik a te bőrszínedhez, arctípusodhoz megfelelő árnyalat. Ki is próbálhatsz velük egy-két színt, igazán nem kerül semmibe. A MAC-ben ilyen szempontból nagyon nagyon jófejek. A próba során érdemes kimenni az üzletből, hogy a természetes fényben is lásd magadon az adott színt. Tudom, közhely, és sokan cikinek élik meg, de ezt pld. a MAC-ben egy fikarcnyi kínos érzés nélkül teheted meg. Mikor ez megvan, már könnyebben mehet a döntés, hogy mi az ami igazán jól áll, és mi az ami felejtős. Nem szégyen szakember segítségét kérni, hiszen általában ha valamihez nincs meg a kellő tapasztalatunk, mindig olyat kérdezünk meg, akinek van, legyen szó betegségről, vagy egy elromlott mosógépről.


Nektek mi volt a legdurvább rúzzsal kapcsolatos sminkbaki, amit láttatok/tapasztaltatok?