FőoldalTesztekSminkekKöröm DesignInspirációKapcsolat

2012. március 17., szombat

Hétköznapi Bakik - Szemöldök


Rettentő kényes témáról lesz szó a következőkben, ugyanis ez a része a testünknek alapjaiban határozza meg a külsőnk, a kinézetünk. Hiszen a szemöldökünk formája (legyen az férfié vagy nőé) rettentően fontos funkciót tölt be. Csak gondoljunk abba bele, hogy mennyi arckifejezés meghatározó eleme. Ugye? El sem tudnánk képzelni nélküle se a boldog, se a mérges, se a kérdő tekintetet. Ugyanakkor számtalanszor találkozunk olyan nőkkel, akik még nem jöttek rá arra, hogy a szemöldök nem egy olyan része az arcunknak, amit el kell tüntetnünk. Hiszen egy szépen gondozott, és formára igazított szemöldöktől sokkal karakteresebb lesz az arcunk, kellemesebb a külsőnk.

Ha jól emlékszem én először általános iskolás koromban (13-14 évesen) kezdtem el jobban odafigyelni a szemöldököm formájára. Már azelőtt is olvasgattam az IM-et, ahol többször is bemutatták, hogyan érdemes a legkíméletesebben kiszedni magunknak a csintalan szőrszálakat. Egy napon úgy döntöttem, hogy belevágok, és szépen formára igazítom magamnak. Először mindig csak a nem odavaló részekből csippentettem le, majd az idő múlásával egyre több és több részt kezdtem eltüntetni az adott területből. Igazából szerencsésnek (és okosnak) mondhatom magam, mert egy eset kivételével, sosem követtem el akkora bakit, amit a mai napig bánnék ezzel a témával kapcsolatban. Talán még a kezdetek kezdetén történt ez az egyszeri, de nagyobb hibám, hogy a szemöldököm külső végéből kezdtem el csipegetni a szőrszálakat, a végén pedig az lett az eredmény, hogy egy jó másfél centi hiányzott belőle. Szüleim egy darabig tűrték a kinézetemet, ám egyik este az APUKÁM (!!) szólt rám, hogy borzasztóan néz ki ez a szemöldökcsökevény az arcomon, és rendreutasított, hogy növesszem vissza a hiányzó részt. Igazából azóta is áldom, hogy akkor helyretett, mert ki tudja, hogy meddig fajulhatott volna el a dolog később. Tehát visszanövesztettem, és valóban sokkal de sokkal természetesebb és szebb volt, mint a megtépázott elődje. Azóta igazából igyekszem az eredeti állapotot megtartani, mindig csak a nagyon kósza szőrszálakat tépem ki, de az ívén és a formáján sosem változtatok. Tulajdonképpen kicsit meg is vagyok áldva és meg is vagyok verve vele: egyrészt szeretem, mert nincs szükségem arra nap, mint nap, hogy kifessem a szemöldököm, mivel sűrű szálú és sötét, másrészt nem vagyok elégedett vele, mert nem sok kis rövid, hanem kevés hosszú szálból áll össze, szóval egy óvatlan mozdulat a csipesszel és a szemöldököm egy része sitty-sutty eltűnik. Na, de visszatérve az eredeti mondandómra...

Nekem anno volt olyan szerencsém, hogy figyelmeztettek arra, hogy eszméletlenül ronda a szemöldököm. Viszont sajnos nagyon sok olyan nő rohangál világszerte, akiknek erre nem hívták fel a figyelmét. A Facebook oldalamon pár napja közzétettem egy linket, amiben 21 nő hisztérikusan kinéző szemöldökét nézhetjük meg.





Ugye senki nem akar így a tükörbe nézni??? (Forrás: smosh.com)

Én személy szerint sírva nevettem, mert egyrészt eszméletlenül vicces képek, másrészt eszméletlenül valóságosak. Komolyan, meg tudjátok számolni egy kezeteken, hogy hányszor botlottatok ilyen és ehhez hasonló szemöldökbe? Én nem tudom megszámolni, sajnos túl sokszor. Az alábbiakban felsorolom a legnagyobb  bakikat:

  • "A Cérnaszál" - leeeegesleggyakoribb hiba, mikor csak egy vékonyka csík mutatja a helyét az eredeti szemöldöknek.
  • "A Kampó" - Az ív megvan, a vastagság és a forma már nincs meg a helyén. A "Cérnaszál" továbbfejlesztett változata
  • "A Gombostű" - Hasonló a "Kampó"-hoz, csak a szemöldök orrnyereghez eső részén egy kis kerek valamit hagy meg az illető, a többit "Cérnaszál"-ként folytatja.
  • "A Baseball ütő" - Ez a "Gombostű" továbbfejlesztése. Tipikus "jó irányba haladsz, de mégsem". Az elején mintha alakulna a forma és a vastagság, de a vége totális katasztrófa. 
  • "A Malacka" - Ez sokszor a "Baseball ütő" egyik változata, azzal a különbséggel, hogy itt a szemöldöknek nincs vége, csak eleje, vagyis csak félig van meg. Egyik változatában a szemöldök egészen bentről kezdődik, mintha az egész a halánték felé el lenne tolva.
  • "A Tetovált" - Na, ez egy kényesebb fajta. Ugyanis nem minden tetovált szemöldök feltétlenül ízléstelen. De ebben az esetben én most arra az igazi öregasszonyos fekete/kék/zöld tetovált szemöldökökre gondolok, amik messziről üvöltenek az arcunkba, hogy "FAKEEEE!!!". Nagyon alattomos jószág, mivel ez minden fentebb említett típussal kombinálható a még borzasztóbb látvány érdekében.
  • "A Rajzolt" - Ez a fajta igazából a gazdája kézügyességét tükrözi, ami az esetek igen nagy százalékában egyenlő a katasztrófával. Így keletkeznek a csodálkozó/mérges szemöldökök.
  • "A Csodálkozó" - Túl íves, túl magasan van. Azt hiszem el tudjuk képzelni.
  • "A Bozontos" - Alias "Ősasszony". Ehhez a szemöldökhöz egyedül a Teremtő nyúlt hozzá, senki más. 
Igazából csak ennyi jutott eszembe hirtelen, de természetesen a felsorolások száma VÉGTELEN! Az itt említettek többsége tipikus bakik, amik általában abból következnek, hogy az illető nem lépett kettőt hátra a tükörtől. Ugyanis így lehet a legjobban elszúrni egy szemöldököt, ha túl közel hajolunk a tükörhöz, miközben szedjük, és így nem látjuk egészében ("panorámában"), hogy mit alkotunk. Aztán pedig lehetőleg szemöldökszedés közben ne bambuljunk el, és ne járjon más dolgokon az agyunk, mert könnyen elszabadulhat az a csipesz! (Igaz történet ez egyébként :D) És még valami... ha megtehetném az összes szemöldökpiercinget a föld színéről eltüntetném, hogy senkinek eszébe se jusson csináltatni magának ilyet!!! Egyszerűen nem értem, és a mai napig fel tudok háborodni, ha ilyen jön velem szembe az utcán.

Ha kívánhatnék, akkor egy MC-8819-2 és egy -11 -est kérnék a szemöldököm helyére.

Lehet furcsálljátok, hogy miért tettem a "természetes", érintetlen szemöldököt a baki listára? Többek között azért, mert tudjuk jól mi nők, hogy a természetes, szép szemöldök az csak a kiváltságosoknak és a valóban gyönyörű arcberendezéssel rendelkezőknek adatik meg egyedül. Aki egyikkel sem rendelkezik, annak illik formára igazítani azt, legalább a nagyon elütő szálakat kiszedegetni, hogy mégis nézzen ki már valahogy. A gondozatlan szemöldök is nagyjából egyenlő a túlgondozott társával.

Az az igazság, hogy ha egyszer belekezdünk az "arcunk ékének" formázásába, jól meg kell jegyeznünk, hogy innen nincs visszaút. Aki elköveti azt a hibát, hogy szinte eltünteti az arcáról a szemöldökét, annak nagyon szerencsésnek kell lennie, hogy azt vissza is tudja növeszteni. Erre jó megoldás lehet a ricinusolaj, ami a többségnek nagyon jól bevált. Olcsó, gyógyszertárban könnyen beszerezhető, és (elvileg) hatásos is. Én is ki szeretném próbálni majd, mert nem vagyok maradéktalanul elégedett a szemöldököm ívével, viszont magától nem nő vissza úgy, ahogy szeretném. Talán erre a ricinusolaj a megoldás. 

Aki viszont szűz még a témában, az két féle módszert használhat a szemöldökszedéshez:

Forrás: sminkkel.com


  1. Otthoni, csipeszes metódus: Az elbaltázott szemöldökök 90%-a így születik meg. Ha mindenképpen ezt a módszert választjuk (mert ugye ingyen van), akkor fontos szem előtt tartanunk, hogy milyen végeredményt akarunk. Már gondolom mindenkinek a könyökén jön ki a szokásos "ceruzás bemérés" (lásd fenti kép), amikor egy ceruzával az orrcimpához támasztva bemérhetjük, hogy hol legyen a szemöldök eleje, közepe és a vége, az arcunknak megfelelően. Ez nem egy hülye ötlet, de ettől még ugyanúgy lecsupaszítható az egész. Ezért fontos, hogy lehetőleg ne a tükörhöz nagyon közel hajolva végezzük el a műveletet, hanem néha néha lépjünk hátra és egészében nézzük meg a művünk. Másik fontos dolog, hogy SOSE FENTRŐL szedjük ki a szálakat, hanem lentről induljunk, ugyanis ha nem így teszünk nagyon könnyen "lecsúszik" a szemöldök és az íve sem lesz megfelelő, ráadásul könnyen elfogy a "materiál" is. Érdemes beszerezni egy szemöldöksablont (Essence Eyebrow Stylist szettje kb 500 Ft, igaz nem feltétlenül fog passzolni a saját formádhoz, de útmutatónak megfelelő, továbbá Catrice, L.A. Makeup is forgalmaz hasonlókat egész jó áron), amivel könnyen igazíthatjuk a megfelelő formára az alanyunkat. Mindenképpen lényeges még megemlíteni, hogy a MEGFELELŐ ESZKÖZT használjuk a beavatkozáshoz, tehát lehetőleg olyan szemöldökcsipeszt válasszunk, ami kézre áll, és könnyen kitéphetőek vele a legapróbb szálak is. Ha nem megfelelő az eszközünk, a végeredmény sem lesz elfogadható. Továbbá szerintem még iszonyat fontos, hogy kérd ki barátod/barátnőd/anyukád/apukád/bárkit, hogy mit szólnak hozzá, ugyanis egy külső szemlélő sokkal jobban rálát a dologra, és könnyebben meg tudja mondani, hogy a kialakított forma illik-e hozzád vagy sem.

  2. Kozmetikus: Aki nem sajnálja a pénzt a szemöldökére, az jár a legjobban. Ugyanis egy jó kozmetikus aranyat ér!!! Ő megfelelően ki tudja alakítani a szemöldök formáját, és karban is tudja tartani azt. Ha teljesen kezdő vagy ezen a téren, érdemes legalább az első alkalommal elmenni egy jó, tehát képzett és ügyes kozmetikushoz, aki megcsinálja neked mindezt, és neked már csak annyi lesz a dolgod, hogy az utólag kibújó szálakat kicsipegesd, vagy egy következő alkalommal megint nála rakd rendbe a dolgokat.
Csak úgy, mint a betegségeknél, a szemöldöknél is iszonyúan fontos a megelőzés, ebben az esetben a bakik megelőzése. Aki tájékozott, és tisztában van a vonásaival és arca minden pontjával, az nem fogja végérvényesen lecsupaszítani azt, hanem sokáig szép, és természetes szemöldöke marad. Viszont aki tájékozottság nélkül vág bele a dologba, az egészen biztos, hogy valamit el fog szúrni. Kisebb hibák mindenkivel megesnek, ezek általában kijavíthatóak, de érdemes a legnagyobb odafigyelést és törődést szentelni ennek a kényes műveletnek.



Nektek volt már valamilyen nagyobb szemöldökbakitok?