FőoldalTesztekSminkekKöröm DesignInspirációKapcsolat

2014. március 23., vasárnap

Beauty Guide - Hol lehet kozmetikumokat venni Párizsban?



Aki követ Instagramon, az már biztosan tudja, hogy az elmúlt öt napot a divat és a szerelem fővárosában, Párizsban töltöttem. Minden pillanatát imádtam ennek a kirándulásnak, és természetesen nem hagyhattam ki, hogy vásárolgassak ezt-azt. Ezért arra gondoltam, hogy érdemes lenne készítenem egy útmutatót a tapasztalataim alapján, hogy hol és mit érdemes venni szépségápolás terén ebben a fantasztikus városban, hátha a jövőben Ti is hasznát veszitek, ha eljuttok ide.



Először gondolom mindenki a Sephorára gondol, ahol érdemes lesz bemenni, ha sminkről és szépségápolásról van szó, de én nem ezzel kezdeném, hanem a duty free boltokkal. Beleestem abba a hibába, hogy a repülőtéri duty free shopokban nem vásároltam semmit, pedig egy csomó szuper és a bolti áraktól jóval olcsóbb terméket lehet itt kapni. Odafelé azért nem vettem, mert arra gondoltam, lesz még időm kinn meg hát minek, visszafelé meg azért, mert már nem volt pénzem :D De a lényeg, hogy a duty free shopok felérnek egy itthoni parfüméria kínálatával. A parfümöktől kezdve a Dior-Chanel-Guerlain-Lancôme és más egyéb high end sminktermékeken át, a The Body Shop és L'Occitane-ig mindent meg lehet itt találni és jóval olcsóbban, mint itthon vagy a kinti üzletekben. Ugyanakkor, amire szerintem érdemes beruházni az a high end márkák utazó szettjei. Ugyanis direkt ezekben a boltokban kaphatóak kis szemhéjpúder-rúzs-szemceruza-szempillaspirál kombós paletták a Lancome-nál, Diornál, Estée Laudernél és az YSL-nál, vagy összecsomagolt kis kiszerelésű Guerlain Meteorites púdergyöngyök, kézkrém packok a L'Occitane-nál, esetleg mini kiszerelésű parfümvariációk különböző márkáktól. Nekem ez utóbbi tetszett nagyon, lévén, hogy imádom az ilyen kis miniatűr csodákat és nagyon bánom, hogy nem vettem egyikből sem. Szóval, aki szeretne valami különlegeset, esetleg a már régen vágyott illatát venné meg, az itt tegye, lehetőleg még az odaútnál. Vagy tartalékoljatok a visszaútra :)



Párizsban többcsillió pékség (Patisserie/Boulangerie), macaron bolt és gyógyszertár van, szabályosan minden sarkon. A gyógyszertárak nem hasonlíthatóak az itthoniakhoz, ugyanis ott drogéria jelleggel vannak kirakva a Bioderma, Vichy, La Roche Posay és egyéb arcápoló termékek a polcokra. Klasszikus drogéria nincsen, viszont ezt a kedvenc áruházláncom, a Monoprix tökéletesen helyettesíti. A Monoprix-t tulajdonképpen az Auchanhoz vagy Tescohoz lehetne hasonlítani, de elrendezésre és megjelenésre teljesen más. Fő funkciója az élelmiszerek kereskedelme, de ezek mellett háztartási eszközöket, könyveket, tisztítószereket, szépségápolási szereket, ruházati termékeket és kozmetikumokat is lehet kapni, ugyanakkor van benne kávézó és pékség is. Csak egy külön posztban tudnám csak részletezni, hogy mennyire istenien van kialakítva ez az üzlethelyiség. A kozmetikai részlegen főleg a francia eredetű drogériás, de más nagyobb és kisebb sminkmárkák is megtalálhatóak: L'Oréal Paris, Maybelline, Gemey Maybelline (ezek főleg a Maybelline vonal arcra való termékeit takarja), Bourjois, Rimmel, Agnés B., Revlon, OPI, Essie, Bourjois Une, Mavala, Models Own stb. A választék igen nagy, nem szokott lenni készlethiány, talán max 1-2 termék esetén tapasztaltam ezt.  Egy L'Oréal alapozó kb 12-14 euró, egy Bourjois Rouge Edition Velvet folyékony ajakrúzs 11 euró volt. Kedvezmények igen gyakoriak, így például az összes Bourjois termékre volt március végéig 30% kedvezmény, de a L'Oréal Paris spirálokra is járt -15%. A kozmetikai részlegtől elkülönülve van egy "Pharmacie" részleg, ahol a gyógyszertári arcápolási termékek kaphatóak: Bioderma, La Roche Posay, Vichy, Nuxe, Caudalie stb. Itt is hatalmas a választék, és igen széles a termékpaletta. Külön jó, hogy ha a nagyobb gyógyszertári márkákat akarjuk megvenni, nem kell külön elmennünk érte egy gyógyszertárba, mert a Monoprixben minden meg van egy helyen. A Champs-Élysées-n lévő üzletük mindig dugig van, és annyira erőszakosak az eladók, hogy rontják a vásárlás örömét, ezért keressétek meg valamelyik kívül esőbb üzletüket, ami esetleg a szállásotokhoz is közelebb van. Mi a Convention megállónál lévőbe jártunk, ott senki nem zaklatott minket és termékskálában is ugyanazt kaptuk. EZEN AZ OLDALON megkereshetitek, hol találhatóak még üzleteik a városban.



Ha kicsit a high end vonal környékén is körbe szeretnétek nézni, akkor mindenféleképpen a Sephora az első, amit érdemes meglátogatni. A Champs-Élysées-en lévő Sephora a legnagyobb, és a legzsúfoltabb, itt aztán az üzlet kialakítása, az eladók száma és a termékek mennyisége mindent felülmúl. Az üzlet elején az újdonságok (most a Marc Jacobs sminkvonala) és a különleges 1 literes parfümök kapnak helyet (amik igen, megvásárolhatóak potom 2000 euróért!), hátrébb pedig kezdődik a Sephora saját márkás termékeivel, majd folytatódik a legismertebb márkákkal: MAC, Dior, Lancôme, Estée Lauder, Guerlain, Urban Decay, Too Faced, Nars, Bobbi Brown, Benefit, Make Up For Ever, Yves Saint Laurent stb. Középen az egyes márkákhoz külön pultok tartoznak, mindegyiknél 4-5 eladó igyekszik segíteni (szerintem csak ebben az üzletben min. 30 eladó dolgozott) és rád tukmálni az ingyen sminkeket, amiket az arab nők boldogan igénybe is vettek. A champs-élysées-i Sephora a nap bármely szakában dugig van, szabályosan lökni kell odébb az embereket, ha A-ból B-be szeretnénk jutni. Mi hétfő délután mentünk be, de egy óra ott tartózkodás rendesen lefárasztott minket, mivel rengetegen voltak és nagyon meleg is volt benn. Ezért, ha nyugodtabban szeretnétek körbenézni, menjetek el a Rue de Rivoli-n (75 Rue de Rivoli) vagy a Forum des Halles-on (a Châtelet - Les Halles metrómegállónál) lévő Sephorába, ahol azért jóval kevesebben vannak és az eladók sem rámenősek annyira. Még annyit hozzátennék, hogy akik MAC Pro kártyával rendelkeznek, azok ne itt vásároljanak MAC kozmetikumokat, mert nem fogadják el. Helyette válasszátok az önálló MAC üzleteket, amik az itthoniak duplája méretben!



A sor viszont itt nem áll meg. Ugyanis nem beszéltem még két, igen fontos helyszínről. Az egyik a Forum des Halles, ami egy hatalmas bevásárlóközpont, és a Les Halles és a Chatelet - Les Halles metróállomásokat köti össze. Itt is van egy Sephora, ahogy már említettem, meg Yves Rocher, L'Occitane, MAC, Marionnaud, Nocibé (francia kozmetikai márka), sőt még önálló Bourjois üzlet is. Ahova viszont itt érdemes betérni az a magyar beauty bloggerek által méltán magasztalt KIKO. Egészen kicsi helyiségről van szó, viszont sok termék le van árazva, és eszméletlen jó árban van minden! Egy 5-ös szemhéjpúder paletta kb 15 euró, egy mattító primer 9 euró, a szemhéjpúderek 5-8 euró között mozognak, kedvezményesen 3 euróba kerültek. Én itt vásároltam be a leginkább, és ennek a márkának a kínálata fogott meg a legjobban. Nem csak azért, mert árban kedvezőek, hanem mert minőségben és választékban is kiválóak.



A másik helyszín pedig a híres Galeries Lafayette (40 Boulevard Haussmann - Chaussée d'Antin - La Fayette metrómegállónál). Ez az építészeti remekmű a high end fellegvára. Nem csak ruházati termékek, de kiegészítőek, ékszerek és természetesen kozmetikumok is találhatóak ebben a lélegzetelállítóan szép áruházban. Aki nem csak a jól ismert high end márkák, hanem az itthon nem kapható, de ínyencségnek számító darabok közül is szívesen válogatna, az jó helyen jár. Ugyanis a hazánkban is megtalálható luxuskozmetikumok mellett olyan márkák standjaival is találkozhatunk, mint Dolce&Gabbana, Tom Ford, Givenchy, Burberry Beauty vagy Jo Malone. De nem szabad elmenni a jól ismert brandek "pultjai" mellett sem, mert ilyen kialakítású sarkokat nem lehet látni otthon. Viszont, ha vásároltok, gondoljátok meg mit vesztek. Érdemes az otthon vagy a duty free shopokban nem kapható márkáknál körbenézni, ugyanis ha nem ezt teszitek, belefuthattok abba, amibe én: olyasmit vesztek, ami a duty free shopokban sokkal, de sokkal olcsóbban is megvehettetek volna. :(

Nos, remélem hasznos lesz a jövőben néhányotoknak ez a poszt, nekem mindenféleképpen, ha visszatérek Párizsba, mert most már tudatosabban fogok vásárolni és válogatni a termékek között.